Dziś pokaże Wam chipsy, które zdecydowanie mogą
zastąpić te sklepowe podczas oglądania filmu czy wieczornego odpoczynku,
a ich zjedzenie z pewnością nie będzie dla nas złe :)
Potrzebne będą:
- dowolna ilość jabłek (pamiętajcie, że pod wpływem temperatury się kurczą, więc lepiej wykorzystać więcej)
- cynamon
- cukier wanilinowy (opcjonalnie)
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na jak najcieńsze plasterki wykrawając uprzednio środek z nasionami. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posypujemy cynamonem (plus jeśli ktoś ma ochotę niewielką ilością cukru).
Ile czasu piec/suszyć? Internet podaje wiele różnych opcji od na prawdę krótkiego czasu po prawie pół dnia!
Ja osobiście nastawiłam piekarnik na 50 stopni, suszyłam ok.20,30 minut po czym podwyższyłam temp.do ok 100 stopni i tak kolejne pół godziny. Po tym czasie wyłączyłam piec i zostawiłam jabłka w środku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Przy bardzo cienkich plasterkach tyle starczyło aby stały się wspaniale chrupiące :)
Co myślicie o takich zdrowych przekąskach?
_______________________________________________________________
super pomysl, wystarczy sie przyzwyczaic a zwykle chipsy zostana tylko wspomnieniem :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
pyszności !
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:) nowy post !
super pomysł, na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńo łaaaał, ale super!! :D muszę szybko wypróbować!
OdpowiedzUsuńpróbuj próbuj i daj znać jak wyszło :)
Usuńwow! same pyszności :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, pychoty! W sam raz na moją aktualną dietę :)
OdpowiedzUsuńTeż czasem je robię:),zwłaszcza jak mnie nosi na coś słodkiego to wtedy są jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła, wyglądają apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłem jabłek w takiej formie, ale jak Paulina zrobiła to zjadłem większość :)
OdpowiedzUsuń