21 stycznia 2013

ryż z jabłkami

Macie czasem ochotę na coś słodkiego, lekkiego a jednocześnie w miarę sycącego?

W takim razie ryż z jabłkami będzie idealny! 
Jakby mało było jego zalet to dodam, że jego przygotowanie jest naprawdę dość łatwe :)




Porcja na dwie osoby
Potrzebne będzie:
    • ok. 500ml mleka
    • jedno duże/ dwa małe jabłka
    • 1 torebka ryżu
    • kilka łyżek cukru
    • łyżeczka cynamonu
    • naczynie żaroodporne.


       
      Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ryż gotujemy w mleku 11-15min, pilnując aby nie przykleił się do dna garnka.
      Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon i dobrze mieszamy. Odlewamy ryż i do naczynia żaroodpornego układamy najpierw ryż, później jabłka, jeśli starczy to znowu ryż. Jeżeli nie chcemy robić warstw, możemy również po prostu ryż z jabłkami lekko wymieszać.


      Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni i wyjmujemy po 10-12 minutach.




      Smacznego!!! :)


      2 komentarze:

      1. Wydaje się łątwe i pyszne!!:)

        OdpowiedzUsuń
      2. Bardzo lubię ryż z jabłkami i cynamonem. Ale go nigdy nie zapiekam, może być smacznie:) A jak gotuję ryż, to najpierw w wodzie, a potem do odcedzonego odlewam mleko, szczyptę cukru wanilinowego, cukier zwykły i łyżeczkę masła. I już resztę na talerzyku :)

        OdpowiedzUsuń