Macie czasem ochotę na coś słodkiego,
lekkiego a jednocześnie w miarę sycącego?
W takim razie ryż z jabłkami będzie
idealny!
Jakby mało było jego zalet to dodam, że jego
przygotowanie jest naprawdę dość łatwe :)
Porcja na dwie osoby
Potrzebne będzie:
- ok. 500ml mleka
- jedno duże/ dwa małe jabłka
- 1 torebka ryżu
- kilka łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu
- naczynie żaroodporne.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ryż gotujemy w mleku 11-15min, pilnując aby nie przykleił się do dna garnka.
Do startych jabłek dodajemy cukier i cynamon i dobrze mieszamy. Odlewamy ryż i do naczynia żaroodpornego układamy najpierw ryż, później jabłka, jeśli starczy to znowu ryż. Jeżeli nie chcemy robić warstw, możemy również po prostu ryż z jabłkami lekko wymieszać.Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na ok. 180 stopni i wyjmujemy po 10-12 minutach.
Smacznego!!! :)
Wydaje się łątwe i pyszne!!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ryż z jabłkami i cynamonem. Ale go nigdy nie zapiekam, może być smacznie:) A jak gotuję ryż, to najpierw w wodzie, a potem do odcedzonego odlewam mleko, szczyptę cukru wanilinowego, cukier zwykły i łyżeczkę masła. I już resztę na talerzyku :)
OdpowiedzUsuń